Okres potreningowy jest krytyczny dla uzyskania przyrostów masy mięśniowej, regeneracji glikogenu i układu nerwowego. Możesz trenować jak tytan, sięgać po środki dopingujące i marnować większość efektów przez niewłaściwe postępowanie w najważniejszym okresie istotnym dla hipertrofii. Co robić, a czego unikać po wysiłku? Rozciąganie Nie jest złym [...]
[...] spoczynkowy, przez 60 minut. Okazało się, że: białko serwatkowe przyspieszyło metabolizm spoczynkowy o 5,6% białko kazeinowe przyspieszyło metabolizm spoczynkowy o 5,3% węglowodany przyspieszyły metabolizm spoczynkowy o 3,5% Ponadto białko chroni mięśnie w trakcie redukcji, więc pośrednio przynosi kolosalne korzyści, biorąc pod uwagę [...]
Budowanie masy mięśniowej to naprawdę ciężki i złożony proces. Sporo amatorów sportów siłowych uważa, że masę mięśniową buduje się w mgnieniu oka i wystarczy do tego tylko nadwyżka kaloryczna. Co oczywiście nie jest prawdą. Suplementy i odżywki, czyli przyspiesz swoje efekty Podczas budowania masy mięśniowej, jak najbardziej można wspomóc się [...]
[...] z wyprzedzeniem, zazwyczaj wieczorem. Przestrzega kilku zasad podczas tworzenia menu. Do każdego posiłku dodaje kilka porcji kolorowych warzyw, każdy posiłek zawiera białko, węglowodany i tłuszcze. Zazwyczaj jest to chude mięso, jajka, chleb pełnoziarnisty, słodkie ziemniaki, brązowy ryż, awokado, orzechy czy oliwa z oliwek. Historia Georgiego [...]
Ostatnio jedna z Czytelniczek zadała pytanie, bazujące na własnych doświadczeniach. Nie pamiętam w stu procentach treści, jednak zapytanie brzmiało podobnie do: "Moim celem jest utrzymanie wagi, więc spożywam ilość kalorii równą wydatkowaniu. Mimo tego, że nie jestem na deficycie kalorycznym i jem zgodnie z zapotrzebowaniem, to ciągle jestem [...]
[...] dla uzyskiwania wyników, a nawet dla zachowania zdrowia. Podsumowanie Do kluczowych produktów chroniących mięśnie w trakcie długotrwałej pracy należą: izotonik w proszku, węglowodany mieszanka np. carbo (o szybszej i wolniejszej kinetyce), węglowodany w postaci żeli, batonów, odżywki białkowe i dostarczające wybranych aminokwasów (BCAA, EAA), [...]
Kofeina jest popularna wśród sportowców, którzy uprawiają dyscypliny wymagające zarówno siły, jak i wytrzymałości. Pozwala na dłuższe i intensywniejsze treningi. Ważne jest jednak, aby ostrożnie dobrać dawkę i czas spożycia, aby móc korzystać z pełni potencjału kofeiny. W niniejszym eksperymencie dotyczącym skuteczności kofeiny skupiono się na [...]
Dynia to coś więcej niż tylko smak sezonowych, jesiennych dań. Ma ona imponujące korzyści dla naszego organizmu. Jest bogata w składniki odżywcze, witaminy i minerały i stanowi doskonały wybór dla tych, którzy dbają o swoje zdrowie. Jakie są najważniejsze korzyści zdrowotne płynące ze spożywania dyni i dlaczego warto włączyć dynię do swojej diety?
Moda na zdrowe odżywianie oraz stosowanie produktów z działu „superfoods” dociera do coraz szerszego grona odbiorców, szczególnie produkty te używane są przez osoby, które chcą polepszyć swoje zdrowie oraz takie, dla których ważna jest estetyka sylwetki. Jednym z bardzo ciekawych i wartościowych produktów, które możemy znaleźć na półkach z napisem [...]
[...] tym, że wiele kobiet trenując na takich dietach, ma problem z utrzymaniem diety, gorsze wyniki sportowe i zamiast spalać - gromadzi tłuszcz. Ponieważ ich zapotrzebowanie na węglowodany nie jest zaspokojone, szukają nasycenia z (nadmiernego) wypełnionego tłuszczem, gęstego, kalorycznego jedzenia. Im więcej mięśni ma ciało, tym większa jest jego [...]
[...] w wątrobie. Ze względów zdrowotnych należy ograniczyć podaż glukozy, fruktozy, sacharozy, maltozy i innych, podobnie działających związków. Drugorzędne znaczenie ma fakt czy węglowodany występują w postaci stałej, czy płynnej. Nadmiaru najlepiej unikać, bez względu na formę, w jakiej są podawane. Jednak warto pamiętać, iż węglowodany są tylko [...]
Skrobia występuje w makaronach, kukurydzy, kukurydzy woskowej, ziemniakach, kaszach (np. gryczanej), jęczmieniu jarym, ryżu (białym, brązowym), płatkach owsianych (muesli), mące (także ziemniaczanej), a nawet w niedojrzałych (zielonkawych) bananach. A czym jest oporna skrobia? Co warto zapamiętać? W badaniach naukowych wykazano, iż np. chłodzenie [...]
[...] SI = 323%, co oznacza, że np. 240 kcal spożyte z ziemniaków, syci ponad trzy razy bardziej niż 240 kcal spożyte z białego pieczywa. Owsianka Płatki owsiane zawierają złożone węglowodany, witaminy E, B1 i B2, cynk, magnez, miedź, potas. Orzechy to doskonałe źródło jedno- i wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, niacyny, witaminy B6, a także [...]
[...] diety i treningu. Haney: „Jeśli nie odżywiasz się właściwie, Twoje ciało nie urośnie tak, jakby mogło, gdybyś przyłożył się do diety. Wysokiej jakości białka, tłuszcze i węglowodany są niezbędne do budowania jakościowej masy mięśniowej”. Komentarz: jest to niewiele wnoszący ogólnik. W rzeczywistości, bez określenia choć zarysu makro [...]
Początkowy okres treningu cechuje się uzyskiwaniem niezwykłego postępu pod względem przyrostu siły i masy mięśniowej, szybkości i mocy. Niestety możesz ten czas zmarnować i odpowiednio nie przepracować początkowych miesięcy treningu. Co jest ważne, a co można pominąć lub zlekceważyć? Dlaczego jedne osoby odnoszą sukces, a inne nie? Co zapamiętać? [...]
Wydawałoby się, iż temat redukcji tłuszczu i treningu aerobowego został już tylekroć opisany, iż zagadnienie nie sprawia żadnego problemu. Niestety, rzeczywistość przedstawia się trochę inaczej. Im masz większą wiedzę, tym pewne kwestie stają się dla Ciebie prostsze, nie wymagają wyjaśnień, są zrozumiałe z samego założenia. To może być wielką [...]
Ryż i komosa ryżowa to dwa popularne ziarna w diecie wielu ludzi na całym świecie. Oba te produkty są bogate w składniki odżywcze, ale różnią się nieco wartościami i zawartością witamin oraz minerałów. Jeśli zastanawiasz się, który z tych produktów jest lepszy dla Ciebie i Twojego zdrowia to zachęcam do lektury poniższego artykułu.
Naukowcy ciągle chcą ulepszać sposób odżywiania się zawodników najprzeróżniejszych dyscyplin, w tym kulturystów. Jak wygląda zapotrzebowanie zawodników na węglowodany, proteiny i tłuszcze w świetle badań naukowych? Węglowodany Pojedynczy trening siłowy może spowodować zmniejszenie zapasów glikogenu mięśniowego nawet o 24-40%. Dodatkowo spada ilość [...]
Trening interwałowy ma wiele zalet, ale niestety jego bezkrytyczne promowanie w Internecie niesie rozmaite zagrożenia. Nie jestem zwolennikiem tylko jednego, określonego rodzaju treningu (np. „interwały są najlepsze”), najpierw należy dobrze rozważyć za oraz przeciw. Trening interwałowy jest obarczony wieloma problemami, tak samo jak klasyczne [...]
Ostatnio poświęciłem sporo miejsca sposobom na redukcję tkanki tłuszczowej polegającym na wyrzuceniu z diety cukru, stosowaniu aerobów czy treningu siłowego. Oto kolejny - „żelazna” metoda, rzekomo pozwalająca pozbyć się tkanki tłuszczowej z rejonu tułowia. Brak rezultatów! Grupa katująca brzuch nie zmniejszyła wagi ciała, procentu tkanki [...]